In het jaar 2019 was er voor het eerst in Twente op grote schaal overlast van de eikenprocessierups. Hoewel de aanplant van nieuwe bomen in onze wijk voor het overgrote deel bestond uit andere soorten dan eiken, zijn er in de wijk toch op een aantal plaatsen zoveel eiken, dat er redelijk wat overlast was.
De wijkraad heeft in overleg met de gemeente een plan gemaakt om de overlast zo veel mogelijk te bestrijden en om te proberen de overlast te voorkomen. Het actief bestrijden van de eikenprocessierups kan door bomen preventief te besproeien met veen biologisch of chemisch product. Dat is niet alleen kostbaar, maar ook ongewenst omdat die producten niet selectief zijn.
Een betere methode is om de aanwezigheid van natuurlike vijanden te bevorderen. Bekend is dat kool- en pimpelmezen, boomklevers en roodborsten de jonge rupsen graag aan hun jongen voeren. Daarom heeft de wijkraad besloten om binnen de wijk te kijken waar het slim is om nog een dertigtal kool- en pimpelmezen kasten op te hangen.
Daarnaast is bekend dat ondergroei van planten en bloemen noodzakelijk is voor de aanwezigheid van de natuurlijke roofvijanden van de rups. In de natuur is het eten of gegeten worden en zo kent ook de eikenprocessierups natuurlijke vijanden. Bekend is dat lieveheersbeestjes, kevers en mieren echte rupsvijanden zijn. De wijkraad wil de ondergroei bevorderen door 20.000 bloembollen te planten die het gehele voorjaar door bloeien. Bloembollen slaan twee vliegen in een klap, ze bevorderen de natuurlijke vijanden en geven tegelijk een beetje meer kleur in de wijk.
de bak met bloembollen Het aanbrengen
Afhankelijk van de overlast wil de wijkraad eind juli / begin augustus vallen met lokstof aanbrengen bij de bomen waarin de eikenprocessierups zit. In die periode beginnen de vlinders uit te vliegen en gaan eitjes leggen voor het jaar erna. In een lokstofval zit een stof die door vrouwtjes wordt afgescheiden om mannetjes te verleiden om te paren. Door zo veel mogelijk mannetjes met de val weg te vangen, kunnen minder vrouwtjes worden bevrucht. Het aantal bevruchte eicellen wordt beperkt. Het is bij onderzoek niet zo’n heel effectieve manier van anticonceptie gebleken, maar alle beetjes helpen.
Bedenk voordat u een wesp doodslaat, dat u ook een natuurlijke vijand van de eikenprocessievlinder van het leven beroofd.